SES Türkiye bu sefer de yeni MİT Kanunu’yla ilgili görüşümü sordu. Ben de cevaplayıp gönderdim. Başka kişilerden alınan cevaplarla harmanlanan haber şu şekilde:
(Haberi özgün bağlantısından okumak için buraya tıklayın.)
Yeni kanun istihbarat teşkilatının güçlerini genişletiyor
MİT’e yeni güçler vermesinin yanında, yeni çıkan kanun PKK ile müzakere için yasal zemin de sunuyor.
SES Türkiye için Alakbar Raufoğlu’nun haberi — 25/04/2014
Yeni istihbarat kanununun geçen hafta parlamento tarafından onaylanması, sivil özgürlükler üzerindeki potansiyel etkisi konusunda tartışma yaratıyor.
Yeni kanun Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) halka açık bilgiye sınırsız erişim ve gizli bilgilerin yayınlanması ya da sızdırılmasına karşı yasal koruma sağlıyor.
Kanun MİT’e gizli operasyonlar yapma yetkisi verirken, devlet kuruluşları, bankalar ve şirketlerden her türlü teknik ve insani istihbarat yöntem, araç ve sistemleri kullanarak vatandaşların kişisel bilgilerini alma yetkisi de veriyor.
Kanun, yolsuzluk suçlamaları ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın destekçileriyle Gülen hareketi arasında yaşanan ayrılığın sonrasında gerçekleşen yerel seçimlerde hükümetin başarılı performansının ardından geldi. Seçimlerin ardından Erdoğan rakiplerinin “bedelini ödeyeceklerine” dair yemin etti.
“Yeni istihbarat kanunu hükümetin paralel devlet olarak adlandırılan yapıyla varlık mücadelesi için çizdiği çerçeveyle uyumlu” dedi SES Türkiye‘ye konuşan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Uluslararası Hukuk ve Politika Doçenti olan Cenap Çakmak. “Bu açıdan, bu bir sürpriz sayılmamalı.”
Yeni kanunun destekçileri, modenizasyon ve yeni tehditlerle baş edebilme gerektiğinden bu iyileştirmenin teşkilatı daha etkin hale getireceğini söylüyor.
İçişleri Bakanı Efkan Ala bir demokratikleşme hareketi olarak tanımladığı kanunu geçen hafta gazetecilere anlatırken “Kanun sivil otoritenin, kamu otoritesi ve güvenlik birimleri üzerindeki etkinliğini demokratik bir şekilde artıracak adımlardan oluşuyor” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Parlamento Grup Başkan Vekili Oktay Vural hükümetin daha fazla otoriter olma eğilimini daha da artıracağını söyledi.
SES Türkiye‘ye konuşan Vural “Bu kanun anayasaya tamamen aykırı” dedi. “Bu kanuna göre artık hiçbirimizin iletişim özgürlüğü olmayacak.”
Çakmak, bu kanunla hükümetin istihbarat teşkilatına duyduğu güveni gösterdiğini söyledi.
“İstihbarat teşkilatının hükümetin en çok güvendiği devlet kuruluşu olduğu açık. Bu hareketle hükümet 30 Mart seçimlerinin hemen öncesinde karşılaşılana benzer tehditlerle gelecekte baş edebileceği sonucuna varmış olmalı” dedi.
Bazı uzmanlar yeni kanunun aynı zamanda PKK ile MİT yetkilileri arasında gerçekleştirilen toplantılara yasal zemin de oluşturacağını söylüyor.
Bahçeşehir Üniversitesi’nde Doçent ve Anayasa Hukuku Uzmanı Serkan Köybaşı hükümetin PKK lideri Abdullah Öcalan’la diyalog için yasal zemin oluşturmak istediğini söyledi.
“Şimdiye kadar devam eden diyalog yasal zeminden uzaktı. Ancak bu fiili durum, her iki taraftan 40.000 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmayı sona erdirme isteğiyle kamuoyu tarafından kabul edilmişti. Öcalan’la diyalog yasa dışı ancak meşruydu. Şimdi MİT’in görüşmelere tekrar başlamak için yasal zemini var” dedi SES Türkiye‘ye konuşan Köybaşı.
Yeni kanunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması bekleniyor.