Hukuk öğrencilerine tanıtmak istediğim bir diğer film Babam İçin (In the Name of the Father). 1993 yapımı filmin yönetmeni Jim Sheridan. 7 dalda Oscar’a aday gösterilen ve 1994’te Altın Ayı’yı alan ve gerçek bir hikayeden bahseden bu muhteşem film başından sonuna kadar bir hukuk ve adalet mücadelesini konu alıyor.
İngiltere’nin IRA’nın şiddetli saldırılarıyla sarsıldığı bir dönemdir. Hükümet bundan yararlanarak kendisine, bugün artık kabul edilemeyecek seviyede hak ihlali içeren bir gözaltı ve soruşturma yetkisi veren bir kanunu kabul ettirir. Ancak buna rağmen şiddet eylemleri durmayınca kamuoyunu rahatlatmak adına “birilerini” yakalamak ihtiyacı hisseder. Bu “birilerinin” gerçekten IRA üyesi olup olmadığı çok önemli değildir. Yakalananlar işkence altında “üye olduklarını” kabul edeceklerdir. İnanması güç zincirleme olaylar sonucunda tamamen masum Conlon ailesinin neredeyse tüm üyeleri, ağır işkencelerin ardından, IRA mensubu olmak suçundan mahkum edilir. Öyle ki, idamdan son anda dönerler.
Baba Conlon (Pete Postlethwaite, yakın zamanda aramızdan ayrılan büyük oyuncu) masumiyetlerinin ispatlanması için barışçıl bir kampanya başlatır. Oğul Conlon’sa (Daniel Day-Lewis) tüm adalet sistemine duyduğu kin ve nefret sonucu nihilizme düşmüş ve kaderini kabul etmiştir. Yıllar sonra idealist bir avukat olan Gareth(Emma Thompson) davayı yeniden açtırmayı başarır ve hükümetin sakladığı bazı gerçeklere ulaşır.
Filmin etkileyici bir çok yanı var. Hukukun nasıl katledilebileceği, hükümetin baskı aracı olarak kanunları nasıl kullanabileceği, kamuoyunun nasıl yanlış yönlendirilebileceği (özellikle dava salonundaki izleyicilerin yıllar önceki ve yıllar sonraki tepkilerindeki değişim son derece sembolik), barışçıl kampanyaların nasıl etkili olabileceği ve adalet arayışının nasıl bir idealizm gerektirdiği (öyle ki bazen bir hukuksuzluğu yok etmek için başka bir hukuksuzluk yapmak gerekebiliyor 🙂 ) film boyunca çok net şekilde gösterilmiş.
Tüm hukukçuların ama en başta Hukuk Fakültesi’ne yeni başlamış olan öğrencilerin izlemesi gerektiğini düşündüğüm filmin fragmanı şöyle:
İyiymiş, izleyeyim tez zamanda
Geri bildirim: Babam İçin « OkurYazarGezer
Zaten Anglo-Sakson hukuk sistemine mesafeliydim, bu filmden sonra hiç sıcak bakmıyorum bu sisteme. Yaşananların benzerleri belki bizim ülkemizde de olmuştur, fakat yine de filmdeki bu yaşanmış süreç bu hukuk sistemine de çok ciddi eleştiriler getiriyor. İngiliz hukuku bir hukuk öğrencisi olarak benim gözümde değerini yitirdi. (Tabi bir de tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış)