Son iki yıldır hayatımızın her alanını etkileyen COVID-19 salgını bir sağlık krizinin yanında hukuk krizi de yarattı. Dünyanın çeşitli ülkeleri bu ölümcül salgına çok farklı şekillerde cevap verdi. Bugünlerde artık azalmaya başlasa da bazı ülkeler acil ve sıkı karantinalar ilan ederken, İsveç gibi bazılarıysa olağan hayatın olabildiğince aynen devam edebilmesine izin verdi. Ancak ne olursa olsun, hak ve özgürlüklerimizi etkileyen bazı kuralların muhatabı olduk. İşte bu kuralların anayasaya ve hukuka uygun olup olmadığı ve bu bağlamda ülkelerin hukuk devleti ilkesine uygun şekilde davranıp davranmadığı yoğun tartışmaların konusu oldu.
University College London, King’s College London, Max Planck Institute for Comparative Public Law and International Law gibi kurumların desteğiyle yürütülen bir proje kapsamında ülkelerin COVID-19 salgınına verdiği hukuksal cevapların derlenmesine girişildi. Berlin Hertie School‘dan Prof. Başak Çalı’nın yönlendirmesiyle Türkiye’ye ilişkin raporun yazılması için bana teklif getirildi. Tek başıma bu işin altından kalkmamın çok zor olacağını bildiğimden, eski öğrencim, şimdiyse başarılarıyla gurur duyduğum meslektaşım ve arkadaşım olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı ve anayasa hukukçusu Dr Öğr. Üyesi Volkan Aslan‘a raporu birlikte yazmayı teklif ettim. Kabul etmekle kalmadı, çalışkanlığıyla iş yükümüzü inanılmaz derecede hafifleten kürsüdaşı Araş.Gör. N. Betül Haliloğlu‘nu da ekibe kattı. BAU Hukuk Fakültesi’nde göreve başladıktan hemen sonra ekibe katılan Araş.Gör. Efe Eroğlu da son aşamalarda bize destek verdi.
Aylara yayılan, yoğun, yorucu ama aynı zamanda çok öğretici ve verimli bir çalışmanın ardından hazırlamış olduğumuz makalemiz Oxford Üniversitesince sonunda yayınlandı. Makaleye hem The Oxford Compendium of of National Legal Responses to COVID-19 ansiklopedisinin makalesi olarak hem de bu projenin web sayfası olarak hazırlanan Lex Atlas üzerinden ulaşabilirsiniz.
İyi okumalar dileriz.