Gördüklerim, duyduklarım, düşündüklerim…

Otoriter Yönetimlerde Hayatta Kalma Rehberi (III. Kısım)

Otoriter Yönetimlerde Hayatta Kalma Rehberi” olarak  bilinen aşağıdaki metin, bir ayda 3 milyon defa görüntülenen bir dizi doğaçlama, anlık tweet olarak Ocak 2017’de sosyal medyada yayınlanmıştır. Ortak unsurları, “Sevgilerle, Doğu Avrupalı Arkadaşlarınız” şeklindeki belirgin imza ve onu takip eden etiket #LearnFromEurope (#AvrupadanÖğren) idi.

Rehber ABD’de ve birçok başka ülkede viral oldu, aralarında Lehce ve Filinpino’nun da olduğu farklı dillere çevrildi. Trump karşıtı protestolarda döviz haline getirildi, iki Amerikan Üniversitesi’nde incelendi, Joy Reid tarafından ulusal bir kanal olan CNBC’de bahsedildi ve ABD eski Çalışma Sekreteri Robert Reich tarafından tavsiye edildi.

Alıntıları ve özetleri çok sayıda online medya tarafından yayınlandı ancak bir bütün olarak ilk defa yayınlanıyor.

Martin Mycielski

(Çeviri: Serkan Köybaşı)

 

Otoriter Yönetim Altında Hayatta Kalmak için 6 KURAL

 

Kural 1

 Tepkisiz kalma. Sonunda seni de İLGİLENDİRECEK. Aileni, arkadaşlarını ilgilendirecek. İtirazını HEMEN dile getir. Umrunda olduğunu göster. DİREN.

Kural 2

 KORKU VE CAHİLLİKLE besleniyorlar. Panik yarattıklarını ifşa et, gerekçelerindeki hataları göster. Farkındalığı artır, çevrendeki insanları EĞİT. OLGULARI çarpıtmak, tarihi yeniden yasmak isteyecekler. YAPMALARINA İZİN VERME.

Kural 3

 Protesto hareketleri düzenle, sivil toplumu hareketlendir. Onlar iyi örgütlenmiş durumda, demek ki senin de öyle olman gerek. SOKAKLARI DOLDUR. Sayını gördüklerinde geri adım ATACAKLAR. Sana – HALKA dayanıyorlar.

 Kural 4

 Seni “gerçek Amerikalılar”, “vatanseverler”e karşı “hainler”, “devlet düşmanları” şeklinde vatandaş sınıflarına BÖLMELERİNE izin verme. Farklı inançlara ve ideolojilere ragmen HEPİNİZ vatandaşsınız, TEK milletsiniz. Farklılığının GÜCÜN olmasını sağla. Ortak bir amaç için BİRLİKTE kal – ülkenin, özgürlüğün ve demokrasinin hayatta kalması.

Kural 5

 Pes etme, yorulma ve bitmesini bekleme. Geçeceğini sanma. GEÇMEYECEK. Kamuoyunu etkilemek için halkı manipüle edecekler, medyayı kontrol edecekler, seçim sistemiyle oynayacaklar ve yine de İYİ KALACAKLAR.

Kural 6

 Geri adım atmalarını veya istifa etmelerini sağlayamazsan, yeni seçim zamanı geldiğinde, hâlâ bir parça demokrasi kaldığını farzedersek, en iyisi KİMSENİN aynı şerefsiz(ler)* için tekrar oy vermemesini kesinlikle SAĞLAMA AL.

 

 – Sevgiyle, Doğu Avrupalı arkadaşlarınız

 

* Metnin orijinalinde “bastard” kelimesi kullanılmıştır. “Piç” seksist bir ifade olduğu için “şerefsiz” olarak çevirdim.

 

Kaynak: Verfassunsblog

Yorum yazmak ister misiniz?

Bu blog\'u takip etmek için mail adresinizi yazınız

Diğer 17 bin aboneye katılın

Twitter’dan

En son yayınlananlar